Dzisiaj postanowiłam troszkę przyjrzeć się dwóm zupkom.
Jest to żurek i barszcz biały.
Ostatnio, gdy dodałam przepis na barszcz biały napisała do mnie pani Ania z zapytaniem:
" Czym różni się mój barszcz biały od żurku?"
Na odpowiedź Pani Ani dodałam dziś przepisy na zakwas na żurek i barszcz biały, bo tym właśnie elementem różnią się te dwie zupy najbardziej.
Podając takie szybkie porównanie to zakwasy te różnią się od siebie mąką i przyprawami.
A moja różnica jest taka, że barszcz biały można ugotować " na syto" tak jak podałam w przepisie, bądź normalnie bez warzyw( przepis dodam wkrótce), a żurek nie jest smaczny w wersji wzbogaconej.
To na tyle, tak w skrócie porównanie.
Pozdrawiam :)
Ala
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz