Witam!!!
Jak gotowałam barszcz biały
stwierdziłam, że pewnie chcesz dowiedzieć się jak ja przygotowuję
zakwas na barszcz...
Powstanie zakwasów można przyśpieszyć
dodając sok z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej w ilości
zależnej od szybkości jaką chcemy uzyskać lecz należy tu
pamiętać aby nie przesadzić z ilością łyżek dodanego soku, aby
nie było później posmaku kiszonki - ja preferuje na słoik litrowy
1-2 łyżki soku z kiszonek. można również dodać ciasta
zakwaszonego lub samego zakwasu.
Ja zazwyczaj zostawiam sobie 1-2 łyżki
samego zakwasu. W całym tym procesie chodzi o to aby zaszczepić
zakwas kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu 2 do 4 dni
zależnie od temperatury panującej w domu.
Zakwas na barszcz biały
Składniki:
500-700 ml wody,
5 łyżek mąki pszennej razowej najlepiej 2000 lub 1850,
ok 4-6 ziaren ziela angielskiego,
4-6 ząbki czosnku,
4 listki laurowe,
1 łyżka otartego majeranku.
1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku
( ja myje czosnek, ale nie obieram ze skórki, gdyż twierdze że skórki nadają intensywnego
aromatu).
2. Mieszam dokładnie, dostaję listki laurowe, majeranek i ziele angielskie.
3.Słoik po prostu zakręcam pokrywką i codziennie go najpierw wstrząsam a następnie odkręcam
na chwilkę i z powrotem zakręcam.
(Moja babcia to przykrywa gazą lub lnianą ściereczką i pozostawia na blacie przez kilka dni, lecz
w ten sposób trudno jest wymieszać a latem idą muszki.
4. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy.
5.Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce.
Pozdrawiam :)
Ala
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz