Zakwas na barszcz biały

Witam!!!

Jak gotowałam barszcz biały stwierdziłam, że pewnie chcesz dowiedzieć się jak ja przygotowuję zakwas na barszcz...

Powstanie zakwasów można przyśpieszyć dodając sok z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej w ilości zależnej od szybkości jaką chcemy uzyskać lecz należy tu pamiętać aby nie przesadzić z ilością łyżek dodanego soku, aby nie było później posmaku kiszonki - ja preferuje na słoik litrowy 1-2 łyżki soku z kiszonek. można również dodać ciasta zakwaszonego lub samego zakwasu.
Ja zazwyczaj zostawiam sobie 1-2 łyżki samego zakwasu. W całym tym procesie chodzi o to aby zaszczepić zakwas kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu 2 do 4 dni zależnie od temperatury panującej w domu.

Zakwas na barszcz biały

Składniki:

500-700 ml wody,
5 łyżek mąki pszennej razowej najlepiej 2000 lub 1850,
ok 4-6 ziaren ziela angielskiego,
4-6 ząbki czosnku,
4 listki laurowe,
1 łyżka otartego majeranku.



1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku
   ( ja myje czosnek, ale nie obieram ze skórki, gdyż twierdze że skórki nadają intensywnego
     aromatu).
2. Mieszam dokładnie, dostaję listki laurowe, majeranek i ziele angielskie.
3.Słoik po prostu zakręcam pokrywką i codziennie go najpierw wstrząsam a następnie odkręcam
   na chwilkę i z powrotem zakręcam.
   (Moja babcia to przykrywa gazą lub lnianą ściereczką i pozostawia na blacie przez kilka dni, lecz
   w  ten sposób trudno jest wymieszać a latem idą muszki.
4. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy.
5.Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce.
Pozdrawiam :)        
Ala                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz