Zakwas
na żurek
Spisując mój przepis: zakwas na biały
barszcz pomyślałam,że dodam w najbliższym czasie przepis na
zakwas na żurek. Różnią one troszkę się od siebie.
Zakwas na żurek
• 5 łyżek mąki żytniej 2000• 500-700 ml wody
• 4 ząbki czosnku
• 3 listki laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.
2. Mieszam dokładnie, dostaję listki i ziele. Słoik po prostu zakręcam pokrywką i codziennie go najpierw wstrząsam a następnie odkręcam na chwilkę i z powrotem zakręcam.
(Moja babcia to przykrywa gazą lub lnianą ściereczką i pozostawia na blacie przez kilka dni, lecz w ten sposób trudno jest wymieszać a latem idą muszki.
3. Jeśli chcę przyśpieszyć fermentację dodaję łyżkę soku z kiszonych ogórków, bądź kapusty.
4. Zakwas mieszam codziennie. Gdy pachnie i jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce.
Powstanie zakwasów można
przyśpieszyć...
Dodając sok z kiszonych ogórków,
kapusty kiszonej w ilości zależnej od szybkości jaką chcemy
uzyskać lecz należy tu pamiętać aby nie przesadzić z ilością
łyżek dodanego soku, aby nie było później posmaku kiszonki - ja
preferuje na słoik litrowy 1-2 łyżki soku z kiszonek. można
również dodać ciasta zakwaszonego lub samego zakwasu.
Ja zazwyczaj zostawiam sobie 1-2
łyżki samego zakwasu. W całym tym procesie chodzi o to aby
zaszczepić zakwas kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu 2
do 4 dni zależnie od temperatury panującej w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz