BARSZCZ BIAŁY
Troszkę wzbogaciłam wersję barszczu
białego wigilijnego, dodając warzyw. Wyszła mi zupa, która
króluje na moim stole kilkanaście razy w ciągu roku. Na moje
szczęście moje dzieci bardzo lubią zupy i dania z warzyw i mogę
takie dania przygotowywać bez problemu z jedzeniem.
Gdy chłopcy wbiegają do kuchni z zapytaniem o obiad odpowiadam im, że barszcz biały i w tedy zadają mi pytanie "ten inny? "
Więc postanowiłam go nazwać:
"BARSZCZ BIAŁY - NA SYTO"
Choć w sklepach już chyba każda
firma ma w swoim asortymencie przeróżne "zupy" w proszku,
lecz ja wystrzegam się tych gotowców i staram się przygotowywać
od A do Z sama wszystkie dania. Dlatego też mam w swoim domu dwa
zakwasy: jeden to zakwas za żurek drugi zaś właśnie na barszcz
biały. Różnią się te dwa zakwasy głównie mąką:
<> zakwas na żurek - jest na
bazie mąki żytniej razowej
<> zakwas na barszcz biały - jest na bazie mąki pszennej razowej
SKŁADNIKI:
- 2l wody
- 1 kość wędzona
- 2 marchewki
- 1 większa pietruszka
- połowa średniej wielkości selera
- por/ cebula
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna
ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
-
szczypta majeranku
-
zakwas na biały barszcz
- 4
białe kiełbaski ( jedna na osobę)
-
4-5 dużych ziemniaków
-
4Sposób na wycięcie dla dzieci kiełbaski.
-
śmietana
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużego garnka wkładam opłukaną i pokrojoną kość wędzoną, wlewam 2 litry zimnej wody, sole i gotuje pod przykryciem przez ok. pół godziny.
- Następnie dodaje obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny,liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Po zagotowaniu należało by zszumować ( lecz ja tego nie tobie- przeczytaj tu).
- Później dodaje opłukaną kiełbasę i gotuje na małym ogniu.
- Czekam aż warzywa będą na pół twarde i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Na małym ogniu gotuje jeszcze aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- I tutaj dodaje zakwas na biały barszcz i zagotowuje całość. Gotuje jeszcze przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
- Do wywaru dodaje majeranek, ugotowane jajka
- Zupę doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i zaprawiam śmietaną.
Jeżeli
mam w domu świeży chrzan to troszkę go ścieram i dodaje do zupy.
Mój
mąż za każdym razem dodaje sobie jeszcze białego sera, ale mi i
dzieciom niestety nie smakuje.
Smacznego :)
Ala
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz