Barszcz biały - na syto

BARSZCZ BIAŁY



Barszcz biały jest ogólnie potrawą wigilijną lecz ja bardzo często gotuję tą zupę u siebie w domu.
Troszkę wzbogaciłam wersję barszczu białego wigilijnego, dodając warzyw. Wyszła mi zupa, która króluje na moim stole kilkanaście razy w ciągu roku. Na moje szczęście moje dzieci bardzo lubią zupy i dania z warzyw i mogę takie dania przygotowywać bez problemu z jedzeniem.



Gdy chłopcy wbiegają do kuchni z zapytaniem o obiad odpowiadam im, że barszcz biały i w tedy zadają mi pytanie "ten inny? "

Więc postanowiłam go nazwać:



"BARSZCZ BIAŁY - NA SYTO"


Choć w sklepach już chyba każda firma ma w swoim asortymencie przeróżne "zupy" w proszku, lecz ja wystrzegam się tych gotowców i staram się przygotowywać od A do Z sama wszystkie dania. Dlatego też mam w swoim domu dwa zakwasy: jeden to zakwas za żurek drugi zaś właśnie na barszcz biały. Różnią się te dwa zakwasy głównie mąką:

<> zakwas na żurek - jest na bazie mąki żytniej razowej

<> zakwas na barszcz biały - jest na bazie mąki pszennej razowej



SKŁADNIKI:
- 2l wody
- 1 kość wędzona
- 2 marchewki
- 1 większa pietruszka
- połowa średniej wielkości selera
- por/ cebula
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
- zakwas na biały barszcz
- 4 białe kiełbaski ( jedna na osobę)
- 4-5 dużych ziemniaków
- 4Sposób na wycięcie dla dzieci kiełbaski.
- śmietana


PRZYGOTOWANIE:

  • Do dużego garnka wkładam opłukaną i pokrojoną kość wędzoną, wlewam 2 litry zimnej wody, sole i gotuje pod przykryciem przez ok. pół godziny.
  • Następnie dodaje obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny,liście laurowe oraz ziele angielskie. 
  • Po zagotowaniu należało by zszumować ( lecz ja tego nie tobie- przeczytaj tu).
  • Później dodaje opłukaną kiełbasę i gotuje na małym ogniu.
  • Czekam aż warzywa będą na pół twarde i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Na małym ogniu gotuje jeszcze aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • I tutaj dodaje zakwas na biały barszcz i zagotowuje całość. Gotuje jeszcze przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
  • Do wywaru dodaje majeranek, ugotowane jajka
  • Zupę doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i zaprawiam śmietaną.

DODATKOWO:

Jeżeli mam w domu świeży chrzan to troszkę go ścieram i dodaje do zupy. 
 

Mój mąż za każdym razem dodaje sobie jeszcze białego sera, ale mi i dzieciom niestety nie smakuje.










Smacznego :)               
Ala                          





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz