Jaja mają bardzo szerokie zastosowanie
w żywieniu mogą być jako odrębne potrawy i składniki wielu
potraw, zarówno słonych jak i słodkich, a zwłaszcza ciast oraz
większości deserów. Jajka możemy stosować do różnego rodzaju
przystawek na zimno i na gorąco, a ich cena w porównaniu do
wymyślnych innych składników jak np. kawior jest o wiele mniejsza.
Jednak musimy tu pamiętać, że jaj
nie możemy spożywać w nie ograniczonych ilościach, gdyż istnieją
alergeny pokarmowe, do których należą również jaja kurze.
Dla ułatwienia sobie życia i
odpowiedzi na pytanie:
" Ile można jeść jajek?"
Zaglądnęłam do norm żywieniowych,
które przewidują:
dziennie 1 duże jajo dla 1 osoby.
Wyjątkiem stanowią dni, gdy podajemy
je zamiennie za mięso bądź wędliny.
Pisząc o uczulających właściwościach
jaj, nie mam zamiaru zniechęcić Cię do ich spożywania. Chcę
zwrócić uwagę , że nie powinno się spożywać jaj w nadmiarze i
to nie tylko ze względu na możliwość uczulenia, ale również
dlatego, że żółtko jaja kurzego zawiera najwięcej cholesterolu
ze wszystkich znanych nam produktów.
Z przykrością muszę stwierdzić, że
choć mieszkam na wsi,to nie mam dostępu do "świeżych jaj"
i jestem zmuszona zaopatrywać się w sklepach. I niestety, ale wiele
razy przyrządzając ulubione sobotnie śniadanie mojego męża,
czyli jajecznicę, któreś jajko było zepsute, a ja zamiast je
sprawdzić wbijałam wprost na patelnie i całość lądowała w
śmieciach.
Zaczęłam drążyć temat jak
można sprawdzić czy jajko jest do zjedzenia czy też zepsute.
Oczywiście pierwszą czynność jaką
robię to już w sklepie przy zakupie otwieram wytłaczankę i
sprawdzam czy są całe.
Ale zdarzało się, że na
pierwszy rzut oka jajka były dobre to i tak zdarzały się popsute w
środku, więc teraz przed użyciem jaj do potraw zawsze sprawdzam
ich świeżość bardziej dogłębnie.
Oprócz sprawdzenia całości jajka
znam jeszcze dwa sposoby na sprawdzenie świeżości:
I Każde pojedyncze jajko rozbijam nad
spodkiem i dopiero po sprawdzeniu łącze je z potrawą.
<> w świeżym jajku wybitym
na spodek żółtko się nie rozlewa, a w zepsutym/ nieświeżym - tak
<> świeże jajko zanurzone w
wodzie opada na dno, a zepsute- wypływa
Na początku mojej drogi
przygotowywania potraw miałam duży problem z oddzieleniem białek
od żółtek. Więc też krótko chcę opisać jak to sprawnie
wykonać.
Uderzam jajem o kant np. miseczki,
dziele je na pół i przelewem żółtko z jednej połowy skorupki do
drugiej, aż do momentu gdy w skorupce zostanie samo żółtko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz